Η γωνιά του Συγγραφέα

 

H  idomeni web team , δημιούργησε μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη με βιβλία και μελέτες της ομάδας μας  αλλά και φίλων που επιθυμούν να δημοσιεύσουν το έργο τους 

 

Δημιουργός

 

 

Ειδομένη μεν κατά κράτος

 

Περιγραφή: Συλλογή ιστορικών κειμένων και χαρτών ανά τους αιώνες με θέμα την Ειδομένη. Από το Θουκυδίδη (5ος αιώνας π.Χ.) και τον Πελοποννησιακό πόλεμο μέχρι τον 20ό αιώνα, η Ειδομένη εμφανίζεται σε κείμενα, βιβλία και χάρτες διαδραματίζοντας το δικό της ρόλο στην περιοχή.

 <<Αφιερωμένο σε όλους τους «Ειδομένιους» ανά τον κόσμο.>>

Ιστορικό  

Πηγή 1        Πηγή 2     Πηγή  3

 

Δημιουργός

 

Το χωριό της Ελπίδας

 

Περιγραφή: Το διήγημα «Το χωριό της ελπίδας» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας «Η πυξίδα έδειξε» και περιγράφει την πορεία ενός τόπου, πώς, δηλαδή, από τη στασιμότητα και τη φθίνουσα πορεία, πέρασε στην πρόοδο και την ανάπτυξη.  Περιγράφει την  εγωιστική συμπεριφορά μιας Οικογένειας και πώς αντιπαρήλθαν σ’ αυτήν, με συνεργασία και σύμπνοια, οι κάτοικοι και των ετεροδημότες του χωριού:

«Το υπέροχο χωριό μου και οι κάτοικοί του πέρασαν πολλά. Σε περίοδο ειρήνης νιώθανε κάτω από οικονομικό ζυγό. Οι άνθρωποι, που είχαν στα χέρια τους την τύχη των υπολοίπων, τους οδήγησαν σε αδιέξοδο. Δεν χάθηκε μόνο ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του καθενός αλλά και κάθε διάθεση για δημιουργία.

Όμως το όραμα ξαναζωντάνεψε με την πίστη και την ελπίδα ότι κάποια στιγμή όλα θα επανέρθουν. Με την παρέμβαση των σωστών ανθρώπων την κατάλληλη στιγμή έγινε η αρχή. Και τα κατάφεραν με ομαδικότητα και πολύ διάθεση για δουλειά να ανακάμψουν».

Καλό σας διάβασμα!

Διήγημα 

Πηγή 1      Πηγή 2        Πηγή 3      

     

 

Δημιουργός

 

 

«Το εκλογικό αποτέλεσμα»

 

Περιγραφή: Το διήγημα «Το εκλογικό αποτέλεσμα» είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Η πυξίδα έδειξε» και ασχολείται με τις παρασκηνιακές διαδικασίες που καθορίζουν το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών.

Είναι ένας καθρέφτης της μικρής κοινωνίας των χωριών μας που δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα.

Το πόνημα αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας και οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις είναι συμπτωματική.

 

Καλό σας διάβασμα.

 

Διήγημα 

Πηγή 1       Πηγή 2        Πηγή 3

 

 

Δημιουργός

 

 

«Το πλεονέκτημα της επιλογής»

 

Περιγραφή: Το διήγημα «Το πλεονέκτημα της επιλογής» (τρίτο μέρος της τριλογίας «Η πυξίδα έδειξε») αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις είναι συμπτωματική.

Περιγράφει την πορεία του πρωταγωνιστή και της οικογένειάς του, το πώς από το χωριό βρέθηκε με όραμα στην πρωτεύουσα, το πώς οι συγκυρίες της εποχής τον οδήγησαν να επιστρέψει προσωρινά στο χωριό του και το πώς εκείνη η επιλογή εξελίχθηκε σε πλεονέκτημα, φέρνοντας πίσω τα χαμόγελα και το χρώμα στα πρόσωπα τους, γιατί οι άνθρωποι κάνουν τον τόπο κι όχι ο τόπος τους ανθρώπους…

Καλό σας διάβασμα!

Διήγημα 

Πηγή 1      Πηγή 2        Πηγή 3      

 

Δημιουργός

Ένα παραμύθι για την Ειδομένη

Περιγραφή: Το διήγημα αναφέρεται σε ένα παιδί, το οποίο, αν και μεγάλωσε στην πόλη, βρίσκεται στην ευτυχή θέση να διατηρεί δεσμούς με την ελληνική ύπαιθρο, την παραδοσιακή κοινωνία ενός μικρού χωριού γεμάτου από ερεθίσματα της φύσης, την Ειδομένη. Τόσο μακριά στον χρόνο, μια άλλη εποχή που γεφυρώνεται με τα σύγχρονα μέσα συγκοινωνίας, προσφέροντας έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, πιο ζωντανό, πιο αγχολυτικό, για κάποιους ίσως προσωρινό, για άλλους περιπετειώδης, μια εξόρμηση, ενώ για μερικούς τόπος με άπειρες δυνατότητες ανάπτυξης, που με αγάπη και θέληση εύκολα μεταμορφώνεται σε πεδίο οικονομικής και πολιτιστικής άνθισης, προσφέροντας, με τους αργούς ρυθμούς της, πνευματική ηρεμία.

Αλλά ας απολαύσουμε την ιστορία ή καλύτερα το παραμύθι που περιπλέκεται με την πραγματικότητα χωρίς διακριτά όρια

Διήγημα 

Πηγή 1    Πηγή 2     Πηγή  3

 

 

 

Δημιουργός

 

Σχέδιο Γ

 

Περιγραφή: Ποιητική συλλογή της περιόδου της νιότης του δημιουργού. Αποτύπωση συναισθημάτων σε λίγες σελίδες.

Ποίηση

Πηγή 1    Πηγή 2     Πηγή  3

 

                         

 

Σελίδες :   1     2    3