Καλώς ήλθατε στην Δογάνη

Ένα μικρό αλλά πανέμορφο χωριό ,Ο Δογάνης (Τοπική Κοινότητα Ειδομένης - Δημοτική Ενότητα ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ), ανήκει στον δήμο ΠΑΙΟΝΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΙΛΚΙΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Δογάνης”. Έδρα του δήμου είναι το Πολύκαστρο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.Το όνομά του το πήρε από τον  ανθυπολοχαγό Ευστάθιος Δογάνης  που έχασε την ζωή του υπερασπιζόμενος τον λοφο Σεμέν Ντε Φερ, το 1917. Η τελευταία του φράση, ξεψυχώντας, ήταν: "Δημοκρατία στην Ελλάδα"

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Δογάνης ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ειδομένης, του πρώην Δήμου ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ του Νομού ΚΙΛΚΙΣ.

Ο Δογάνης έχει υψόμετρο 72 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας

ΟΙ λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με την Γεωργία και την κτηνοτροφία . Λόγω της μορφολογίας του εδάφους ( πλησίον του Αξιού ποταμού) η κοιλάδα προσφέρεται για την καλλιέργεια της.  

Καλλιέργειες όπως ο αραβόσιτος , το σιτάρι , ηλίανθος , τριφύλλι, είναι από τα σύνηθες που συναντούμε. Προσπάθεια γίνεται με την ελαιοκάμβη και με τις πατάτες.

Κάθε σπίτι έχει να δείξει το δικό του αμπελάκι και την κληματαριά όπου οι μερακλήδες κάτοικοι θα μετατρέψουν σε τσίπουρο ή κρασί.

Στην περιήγηση μας στο χωριό συναντήσαμε πολλές κοινόχρηστες βρύσες , χαρακτηριστικό του χωριού  για το πλούσιο σε νερό περιοχή άτι που μαρτυρεί και η παρουσία πλατανιών.

Πηγές: www.idomeni.gr

             www.vuk.gr

 

 

Μια προσφορά της Ομάδας διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης